Τι πιο χαλαρωτικό από το να κάθεσαι στον κήπο σου και να απολαμβάνεις την λίμνη με τα Κοι σου; Τίποτα! Αλλά πρώτα σιγουρέψου πως έχεις σκεφτεί όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του νερού, ούτως ώστε να χτίσεις και να διατηρήσεις ένα υγιές και όμορφο περιβάλλον για τα ψάρια σου. Το κλίμα στην Κύπρο είναι ιδιαίτερο, καθώς το καλοκαίρι είναι πολύ ζεστό και παρατεταμένο, ενώ ο χειμώνας μπορεί να προκαλέσει πάγο στην επιφάνεια της λίμνης. Οπότε να θυμάσαι ότι το μυστικό για υγιή ψάρια είναι να φροντίζεις για την ποιότητα του νερού της λίμνης σου. Καλή ποιότητα νερού πάει να πει υγιή ψάρια!

Επέλεξε το σωστό μέρος και μέγεθος για τη λίμνη σου

Η επιλογή του σωστού σημείου για να τοποθετήσεις τη λίμνη σου θα σε απαλλάξει από μπελάδες στο μέλλον.

Τι να αποφύγεις:

Την υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Αν το σημείο που διαλέξεις δεν είναι σκιασμένο, θα πρέπει να δημιουργήσεις την σκιά εσύ. Για παράδειγμα, θα μπορούσες να τοποθετήσεις τέντα πάνω από τη λίμνη.

Μην χτίσεις τη λίμνη σου κάτω από δέντρα, διότι θα πρέπει να καθαρίζεις τα φύλλα καθημερινά, έτσι ώστε να αποφύγεις την κομποστοποίηση.

Το μηχανοστάσιο της λίμνης μπορεί να κάνει θόρυβο, οπότε απέφυγε να την χτίσεις κοντά σε υπνοδωμάτια.

Φτιάξε ένα προσχέδιο της λίμνης και του μηχανοστασίου για να σιγουρευτείς ότι σου αρέσει από όλες τις οπτικές γωνίες.

Το μεγέθος της λίμνης εξαρτάται και από τον διαθέσιμο χώρο στον κήπο σου. Επίσης, πρέπει να αποφασίσεις πόσα ψάρια θέλεις να έχεις. Για να υπολογίσεις τα ψάρια που μπορείς να έχεις στη λίμνη σου, να έχεις υπόψη σου ότι χρειάζεσαι ένα τόνο νερό για κάθε ένα κιλό ψαριού. Ενδεικτικά, ένα Κοι μεγέθους 40 εκατοστά ζυγίζει περίπου 1 κιλό. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν την ποσότητα ψαριού που μπορείς να έχεις στη λίμνη σου, όπως θερμοκρασία, έκθεση στον ήλιο, ποσότητα οξυγόνου στο νέρο, ποσότητα νερού, συχνότητα και ποσότητα ταϊσματος, κτλ.

Εξίσου σημαντικό είναι να έχεις και το σωστό βάθος στη λίμνη για να προστατέψεις τα Κοι σου από πολύ ψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αν ζεις κοντά στα παράλια, τότε 1 μέτρο βάθος είναι ικανοποιητικό για να τα προστατέψεις από υπερθέρμανση. Αν ζεις στο βουνό, θα ήταν καλύτερα να έχεις πιο βαθιά λίμνη για να αποφύγεις τον πάγο στην επιφάνεια του νερού.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η θερμοκράσια του νερού να ξεπεράσει τους 27°C.

Αποφάσισε το είδος φίλτρου της λίμνης σου

Υπάρχουν τρία είδη φίλτρων.

Το πρώτο είδος είναι το Gravity Return φίλτρο (επιστροφή νερού με τη βαρύτητα). Θα χρειαστείς μια αντλία μέσα στη λίμνη που θα τροφοδοτεί το φίλτρο με νερό. Το νερό περνά μέσα από το φίλτρο και πέφτει ξάνα στη λίμνη. Το φίλτρο πρέπει να βρίσκεται πιο ψηλά από τη στάθμη του νερού.

Το δεύτερο είδος είναι το φίλτρο πίεσης. Προτιμάται στις μικρές λίμνες. Θα χρειαστείς μια αντλία μέσα στη λίμνη που θα τροφοδοτεί το φίλτρο με νερό. Λόγω της πίεσης που υπάρχει στο φίλτρο, το νερό επιστρέφει στη λίμνη, ανεξάρτητα με την τοποθεσία του φίλτρου. Το φίλτρο μπορείς να το τοποθετήσεις όπου θέλεις.

Το τρίτο είδος είναι το Gravity Fed φίλτρο. Αυτό είναι το φίλτρο που χρησιμοποιείται στις πιο μεγάλες λίμνες, καθώς είναι η καλύτερη επιλογή για τους πιο απαιτήτικους φίλους των Κοι. Η αντλία τοποθετείται μετά το φίλτρο για να επιστρέφει το καθαρό νερό στη λίμνη. Υπάρχουν πιο περίπλοκα συστήματα που αυτοκαθαρίζονται και η εγκατάσταση τους απαιτεί πιο εξειδικευμένες γνώσεις.

Ανεξάρτητα με ποιο είδος φίλτρου αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις, θα πρέπει να εγκαταστήσεις και σύστημα υπεριώδους ακτινοβολίας (UV system). Το UV είναι απολύτως απαραίτητο, ειδικά με τις ψηλές θερμοκρασίες που έχουμε στην Κύπρο. Αυτό το σύστημα απαλλάσσει το νερό της λίμνης από την άλγη και τα βλαβερά βακτήρια. Πάντα να διάλεγεις το επόμενο μοντέλο δυνατοτήτων, δηλαδή κάποιο που να μπορεί να καθαρίσει περισσότερο νερό απ’ όσο έχεις στη λίμνη σου. Έτσι δεν θα ανησυχείς για την ποιότητα του νερού σου, και είναι σχεδόν απίθανο να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα, φτάνει να έχεις το απαραίτητο βιολογικό φιλτράρισμα.

Το καθάρισμα του νερού από την φυσική ακαθαρσία δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται και βιολογικό φιλτράρισμα. Αν το φίλτρο σου καθαρίζει μόνο μηχανικά, τότε πρέπει να προσθέσεις και ένα βιολογικό φίλτρο στο σύστημα σου. Αυτό το βιολογικό φίλτρο θα δημιουργήσει πληθυσμό καλών βακτηρίων. Αυτά τα ωφέλιμα βακτήρια διασπούν τις τοξίνες που παράγονται από τα ψάρια και από περιττή τροφή ή άλλα οργανικά υλικά στον πυθμένα της λίμνης. Αυτό γίνεται από τα ωφέλιμα βακτήρια τα οποία διασπούν την τοξική αμμωνία σε νιτρώδη.

Επέλεξε το είδος της λίμνης που θέλεις να χτίσεις

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να χτίσεις μια λίμνη για Κοι. Μπορούν χρησιμοποιηθούν πολλά διαφορετικά υλικά και μπορεί η λίμνη να τοποθετηθεί είτε μέσα στο έδαφος, είτε πάνω στο έδαφος, ή ένας συνδυασμός και των δύο.

Ο πιο εύκολος τρόπος για να χτίσεις μια λίμνη είναι χρησιμοποιώντας liner. Το κόστος είναι χαμηλότερο και μπορείς να αποφασίσεις το μέγεθος και σχήμα που θέλεις. Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος διαρροών νερού από τα υδραυλικά και μπορεί το liner να φθαρεί με την πάροδο του χρόνου, ειδικά κάτω από τον καυτό ήλιο της Κύπρου. Μπορεί να ζαρώσει και να τσαλακωθεί, και έτσι να εμποδίσει την κυκλοφορία του νερού, αλλά και να παγιδεύσει ακαθαρσία. Επίσης, είναι δύσκολο να κρύψεις το liner που προεξέχει πάνω από την επιφάνεια του νερού. Για ένα φίλο των Κοι που θέλει να χτίσει μια μικρομεσαία λίμνη με το ελάχιστον κόστος, αυτός είναι ο συνιστώμενος τρόπος.

Ένα άλλο είδος είναι η κατασκευή λίμνης από μπετόν και καλυμένο με fiberglass. Μπορείς να επιλέξεις το μέγεθος και σχήμα που θέλεις, χωρίς προεξοχές και τσαλακώματα. Είναι πολύ ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες και μπορεί να αναπροσαρμοστεί. Είναι πιο ακριβό αλλά θα σου εξοικονομήσει λεφτά μακροχρόνια. Συνιστάται να κατασκευάζεται από ειδικούς.